/ БГНЕС
Новата семейна помощ ще се отпуска без подоходен критерий
Омбудсманът Мая Манолова дойде в парламента, за да проследи гласуването на народните представители
99228
Омбудсманът Мая Манолова дойде в парламента, за да проследи гласуването на народните представители
  • Омбудсманът Мая Манолова дойде в парламента, за да проследи гласуването на народните представители
Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи. С приетите промени се дава възможност децата с починали един или двама родители, без право на наследствена пенсия, да получават семейна помощ.

Подоходният критерий във финансовата помощ отпада, обяви омбудсманът Мая Манолова, която дойде в парламента, за да проследи гласуването на народните представители.

Предвиждат нов вид помощ за деца без родител

Депутатите решиха помощта да се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Родителят или настойникът трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище.
 
Oмбудсманът Мая Манолова уточни, че досега е имало подоходно ограничение за получаване на помощ. “С промените абсолютно всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държа, което е честно и справедливо”, изтъкна тя.

4 май: Манолова внесе законови промени за защита правата на децата сираци

Манолова обясни още, че финансовата подкрепа ще бъде определена в Закона за Държавния бюджет за следващата година и изрази надежда да не е "символична". "За мен тази победа е огромна, защото се връща справедливостта и достойнството на децата и на техните останали живи родители. Става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях", заяви омбудсманът.

Мая Манолова и самотна майка с писмо до депутатите

Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.

В началото на днешното заседание Калин Василев положи клетва като депутат. Той влиза на мястото на Николай Нанков, който напусна парламента и стана зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.