Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Манолова внесе законови промени за защита правата на децата сираци
97219
Манолова внесе законови промени за защита правата на децата сираци
  • Манолова внесе законови промени за защита правата на децата сираци
Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание законодателни промени, които се отнасят към условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители.
 

Сред предложенията са отпадане на изискването за осигурителен стаж при починал до 25-годишна възраст родител за получаване на наследствена пенсия на детето, както и намаляване на 3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 г. на 1 година, а за родители над 30 г. – от 5 на 3 години.
 
Манолова предлага още отпадане на подоходния критерий за получаване на персонална пенсия. Това ще даде възможност в случаите, в които едно дете не може да получи наследствена пенсия, да има правото да кандидатства за персонална без изискване за доход.
 
Майката на три деца Златина Хаджипанайотова каза, че в случаите, в които държавата трябва да защити детето без един или двама родители, изключителен е случаят, когато починалият родител няма необходимият стаж.
 
Затова се настоява за отпадане на подоходния критерий и да се намалят годините изискуем стаж относно наследствената пенсия. "За да няма случаи като този, при който майка студент последна година на 25 години умира внезапно, оставя 3-месечно бебе и е лишена от наследствена пенсия, защото държавата иска стаж", каза Хаджипанайотова и допълни: "Това не е редно и сега е моментът всички, които имат желание и възможност и управляват държавата, да внесат предложение и да поправят тази несправедливост".
 
"Най-добрият подарък за мен би бил, ако депутати от всички цветове, както обещаха, внесат този законопроект. Той не е партиен, няма партийни разделителни линии, става дума за подкрепа на децата сираци в България", каза омбудсманът Мая Манолова. Според нея е редно поне по тази тема депутатите да се обединят.
 
Манолова посочи, че законодателните промени ще засегнат 5800 деца. "Това са децата на България, деца сираци, деца с един или двама починали родители. Мисля, че държавата поне за децата сираци може да отдели средства, за да растат наравно с останалите деца", каза общественият защитник.