Датският граничен контрол
Датският граничен контрол / Gulliver/Getty Images
Дания подновява епизодичните проверки по границата с Швеция заради серията от експлозии и престрелки на своя територия, за които се обвиняват криминални групи, свързани със северната й съседка, предадоха ДПА и Ройтерс.

Проверките ще започнат на 12 ноември и няма да се извършват непрекъснато, а "няколко път седмично" и ще бъдат "видими", каза пред репортери министърът на правосъдието Ник Хекеруп.

Засега се предвижда тези епизодични проверки да продължат 6 месеца и да се прилагат на фериботните терминали, на влаковете и по 16-километровия мост Оресунд - шосейна и железопътна връзка между двете страни. Очаква се това силно да затрудни хилядите граждани на двете страни, които работят в съседната и ежедневно пътуват до работните си места през границата.

Швеция ще екстрадира в Дания 22-годишен заподозрян за взрива в Копенхаген

Министърът посочи като примери за "сериозна трансгранична престъпност" експлозията в сградата на датската данъчна агенция в Копенхаген през август и двойното убийство при престрелка край Копенхаген. Двама мъже шведи са в предварителен арест по подозрение за причастност към взрива в данъчната агенция.

Сред другите мерки, оповестени от правосъдното министерство, са поставянето на повече видеокамери за следене, по-строги присъди за притежание на експлозиви и създаването на специализирано звено за борба с трансграничната престъпност.

Експлозия в датската данъчна агенция (СНИМКИ)

Датското правителство смята също така да продължи епизодичните проверки по граничните пунктове с Германия, въведени през 2016 г. заради европейската миграционна криза, припомня ДПА.

Швеция също въведе временен граничен контрол през ноември 2015 г., след като в предишните месеци регистрира рекорден брой от 163 хил. молби за убежище, като се позова на изисквания за сигурността.
БТА