/ iStock/Getty Images
Датчаните ще гласуват на 1 юни на референдум дали страната им да се откаже от взето преди 30 години решение да не участва в общата отбранителна политика на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Допитването до народа на Дания, която досега е била скептична към усилията на ЕС за задълбочаване на сътрудничеството, е пореден пример за наблюдавания в Европа стремеж за по-близки връзки в отбраната между съюзниците след руската инвазия в Украйна. Наскоро Финландия и Швеция взеха историческо решение да кандидатстват за членство в НАТО – въпрос, който ще бъде разгледан на среща на върха през юни.

Мете Фредериксен: Дания ще настоява за бързо приемане на Финландия в НАТО

Евентуално присъединяване на Дания към отбранителната политика на ЕС би имало сравнително умерено влияние върху архитектурата на сигурността в Европа, особено в сравнение с членство на Швеция и Финландия в НАТО. Изследователката от Датския институт за международни изследвания Кристин Нисен обаче каза, че тези ходове са "част от една и съща история" и биха засилили военното сътрудничество на континента, разтревожен от войната в Украйна.

Дания, която е сред членовете основатели на НАТО, досега се е дистанцирала от усилията на ЕС да развива обща политика в сигурността и отбраната успоредно с трансатлантическия алианс. Това беше една от четирите области, в които датчаните избраха да не участват преди приемането на Маастрихтския договор, положил основата на политическия и икономическия съюз. Другите сфери бяха сътрудничеството в правосъдието и вътрешните работи, общата валута и гражданството.

Решението от 1992 г. означава, че Дания не участва в обсъжданията на ЕС за отбранителната политика, нейното разработване, развиването на отбранителен потенциал и съвместните военни операции.

Дания увеличава добива на газ от Северно море, за да спре доставките от Русия

През 2000 г. датчаните гласуваха на референдум да останат извън еврозоната, а 15 години по-късно избраха да продължат изключението, свързано с правосъдието и вътрешните работи.

Сега обаче страната изглежда готова да се откаже от решението да не участва в общата отбрана. 

За свикването на предстоящия референдум министър-председателката Мете Фредериксен от социалдемократическата партия съобщи на 8 март, по-малко от две седмици след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Тя призова гражданите да гласуват в подкрепа на премахване на изключението, като заяви, че това "ще укрепи сигурността" на Дания.

Според социологическите проучвания привържениците на отказването от изключението имат превес – те са близо 40 процента, а 30 процента от датчаните са против. Около една четвърт от избирателите казват, че още не са решили. 

В парламента има широка поддръжка за отказване от изключението за общата отбрана. Само три малки партии искат то да се запази – две от десницата и една от левицата.
БТА