Далай Лама стана почетен гражданин на Рим
Далай Лама стана почетен гражданин на Рим / снимка: БГНЕС

Далай Лама стана почетен гражданин на Рим, а градът обеща подкрепата си за мирната борба на духовния водач на Тибет за автономия на китайската провинция, предаде АФП.

"От сега нататък вие няма да бъдете само авторитетен гост, но и гражданин на Рим", заяви пред Далай Лама кметът на Вечния град Джани Алемано на церемония в италианската столица. "Вашето присъствие тук е знак за нашето морално отхвърляне на несправедливостта, насилието и репресиите... и подкрепата ни за правото на хората на самоопределение и изразяване на духовността и културата им", заяви Алемано. "Ние ви подкрепяме и искаме пълно признаване на автономията на тибетската нация", допълни градоначалникът на Рим и подари на Далай лама статуетка на вълчицата, която според легендата откърмила основателите на Вечния град, Ромул и Рем.

Наградата "за мен е допълнителен стимул да продължа мирната си борба и ми дава смелост да продължа да смъртта си", отговори духовният водач на Тибет, след което отметна шала си и го подари на Алемано.

Далай Лама съобщи на среща с италиански депутати, че китайските власти са пристъпили към репресии в родната му земя след бунта на монасите, съобщи агенция АНСА, допълва БГНЕС.