Да свириш на пиано сред падащи бомби и летящи куршуми, за да повдигнеш духа на хората – това се превръща в мисия на пианиста Айхам Ахмад. Той става популярен в цял свят преди години, след като в интернет са публикувани видеа с негови изпълнения по улиците на родния му Дамаск. Историята на младия мъж, трогнал милиони хора по света, разказва документалният филм „Пианистът от Ярмук”, който може да гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON.

Дамаск на Ахмад вече не съществува. Върху него са се изсипали безброй бомби, убивайки много мирни жители. Но талантливият музикант не се оставя да бъде покосен от това унищожение. Почти всеки ден той и приятелите му пренасят пианото му на улицата, сред руините. И Айхам започва да свири. По свой си начин той се противопоставя на омразата, войната, глада. Един ден граната избухва съвсем близо до него, наранявайки ръката и лицето му. Ахмад едва оцелява. За преживяното сега свидетелстват белегът над веждата и хремата, която не отминава, пише NOVA.
 
Много по-страшни от физическото страдание, обаче, са спомените на Айхам. „Зейнеб беше малко момиченце, което винаги идваше при мен и пееше. Един ден заблуден куршум я уби на място. След това не исках да свиря, но приятелите ми настояха да продължа”, споделя пианистът пред „Дойче веле”.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

И така нещата продължават до един съдбоносен ден през април 2015 г. Навръх 27-ият рожден ден на Ахмад баща му и негов приятел опитват да му помогнат да пренесе пианото си през контролно-пропускателен пункт, охраняван от ИДИЛ. Гардовете с автомати ги спират и подпалват пианото, защото смятат музиката за кощунство. Слепият баща на Ахмад застава пред сина си и неговия приятел, твърдейки, че пианото е негово и че не познава двамата млади мъже. Това спасява живота на младежите.

Сирийски бежанец разказва своята история чрез музиката (ВИДЕО)

Айхам Ахмад е роден и израснал в бежанския лагер в Ярмук. Той е член на палестинското малцинство в Сирия. Баща му, сляп майстор на музикални инструменти, насърчава таланта му от ранна възраст. Ахмад започва да взема уроци по пиано, когато е на пет години и по-късно учи музика в Дамаск и Хомс. Но да стане пианист никога не е било негова мечта, а по-скоро на баща му.
 
Бягство от Сирия, без семейството

След като пианото му бива унищожено, Ахмад е обзет от страх. Той, съпругата му Тахани и двамата им малки синове - Ахмад и Кинан, бягат от родината си, но не стигат много далеч. Войници ги залавят и ги хвърлят в затвор в покрайнините на Дамаск. Като по чудо семейството е освободено няколко дни след ареста.

Тогава съпрузите взимат трудно решение - Тахани и децата да се върнат в Дамаск, а Айхам да избяга на Запад. Той прави това през Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия и Австрия. Стига до Мюнхен през септември 2015 г. и минава през още няколко германски града преди да му бъде разрешено да се установи във Висбаден.

Музиката отворя врати

От самото начало Ахмад се радва на добро отношение от страна на германците, които вече го познават от клиповете в интернет. Известни артисти го канят да свири с тях в представления. Ахмад успява и да печели от музиката си, като по този начин постепенно гради живота си в Германия.

През август 2016 г. най-голямото му желание е изпълнено: след цяла година раздяла той отново прегръща жена си и двете си деца.
 
Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.
NOVA