/ iStock
Не стоя тук като огорчен човек, категоричен беше той

Американец прекара почти 40 години в затвора за убийство, което не е извършил. 69-годишния Морис Хейстингс е освободен, след като ДНК тестове показаха, че е невинен.

Mъжът е бил над 38 години в затвора в Калифорния за убийство и два опита за убийство през 1983 година. Присъдата за убийство от 1988 г. е отменена и Хейстингс е освободен от затвора.

 


„Това, което се случи с г-н Хейстингс, е ужасна несправедливост. Съдебната система не е перфектна и наше задължение е да действаме бързо, когато научим за нови доказателства, които ни карат да губим доверие в правосъдието“, каза прокурорът Джордж Гаскон.

Хейстингс, който винаги е твърдял, че е невинен, заяви на пресконференция, че иска да се наслаждава на остатъка от живота си: „Няма да соча с пръст. Не стоя тук като огорчен човек“, каза той пред репортери.

За да докаже невинността си, той бе поиска ДНК анализ през 2000 г., но молбата му беше отхвърлена. След това беше установено, че ДНК доказателства от времето на убийството през 1983 г. съвпадат с данни за мъж, починал през 2020 г., докато е бил в затвора за съвсем различно дело за отвличане и изнасилване, казаха прокурорите.

БГНЕС