ЦРУ и Мосад ще разследват атентата в България?
ЦРУ и Мосад ще разследват атентата в България? / снимка: БГНЕС

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак е обсъдил с американския си колега Лион Панета атентата в Бургас срещу израелски туристи, предаде ДПА. В телефонен разговор двамата са говорили за възможността за съвместно разследване на американското ЦРУ и израелските служби Мосад.

Същевременно в телефонен разговор с Бенямин Нетаняху американският президент Барак Обама е изразил съболезнования за жертвите на нападението и е обещал да предостави всякаква  необходима помощ за изправянето на виновните пред съда.

ДПА съобщава още, че Израел е изпратил в България доброволци от неправителствена религиозна организация, която се занимава със събиране на човешки части след терористични атентати, защото според еврейските религиозни закони цялото тяло на покойника трябва да бъде погребано.

Представители на израелския еквивалент на Червения кръст - Червена звезда на Давид, пристигнаха в България и посетиха ранените на място, предаде АФП, като цитира говорителя на израелското министерство на външните работи Лиор Бен Дор. Според представителите най-малко 31 израелски граждани са ранени в атентата, от които трима са в сериозно състояние. 28 са хоспитализирани в Бургас, а тримата в сериозно състояние са прехвърлени в София, се посочва в изявлението на говорителя на външното министерство, цитирано от АФП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди твърдо атентата срещу израелски туристи в България, съобщава китайската информационна агенция Синхуа. „Генералният секретар осъжда с възможно най-силните думи нападението”, се казва в изявление, публикувано от говорителя на Бан, в което той изразява и съболезнованията си към семействата на жертвите, към израелските и българските власти.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди вчерашния атентат в Бургас. Решително осъждам жестокия терористичен акт в България, който отне живота на няколко души и причини раняването на много други, пише в социалната мрежа "Туитър" Расмусен. Той изразява съболезнованията си на семействата и близките на жертвите. Тероризмът никога не може да бъде толериран, допълва генералният секретар на пакта. НАТО публикува и официално изявление на Расмусен, в което атентатът е определен като "шокиращ". В изявлението се допълва, че тероризмът в каквато и да било форма и прояви никога не може да бъде допустим и оправдан.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е предложила на България подкрепата на Европейската комисия и на Европол по повод вчерашния атентат в Бургас. Това съобщи самата Малмстрьом в социалната мрежа Twitter.

Тя отбелязва, че ЕС трябва да бъде единен срещу този „варварски акт”. Тя добавя, че вече изглежда става въпрос за атентат и го определя като „ужасяващ”. Малмстрьом и Кристалина Георгиева бяха първите представители на ЕК, които взеха отношение към нападението на аерогарата в Бургас.

В последвало изявление на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън бе посочено, че терористите, които планират и извършват такива нападения, трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Европейският съюз решително осъжда всякакви терористични действия, където и да се случат, заяви Аштън.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди атентата в България, като го нарече "отвратителен и малодушен". Позицията на Шулц бе разпространена от пресцентъра на Европейския парламент в Брюксел. От името на ЕП поднасям своите съболезнования на семействата и приятелите на жертвите, и пожелавам на ранените скорошно възстановяване, допълва Шулц. Властите на България и на Израел водят задълбочено разследване на атентата, довел до смъртта на хора от двете държави, отбелязва той. Последните данни потвърждават, че става въпрос за терористично нападение, което осъждам безусловно, заявява председателят на ЕП. Онези, които са извършили този варварски терористичен акт, трябва да бъдат изправени пред правосъдието, се допълва в изявлението на Мартин Шулц.

След атентата в България Тел Авив би трябвало да прояви сдържаност и да не прави прибързани обвинения. Това заяви пред Първи канал на германската телевизия А Ер Де външният министър на страната Гидо Вестервеле, предаде ИТАР-ТАСС. "Сега трябва да се действа отговорно", подчерта той.

Председателят на външнополитическата комисия в Бундестага Рупрехт Поленц също прикани Израел "да проявява благоразумие и предпазливост". "Задкулисните подстрекатели, дали тласък за извършване на престъплението, засега не се знаят", отбеляза той в интервю за радио "Дойчландфунк". Поленц имаше предвид изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обвини в атентата Иран и обеща "решително да реагира на това престъпление", пояснява агенцията.

Чешкият премиер Петър Нечас осъди атентата срещу автобуса с израелски туристи на летището в Бургас и го определи като огромна трагедия, предаде АФП, като се позова на негово изявление. В него Нечас казва, че е дълбоко шокиран от новината за експлозията. „Загубата на всеки човешки живот е катастрофа и събитие с мащабите на случилото се в Бургас е една огромна трагедия”, посочва Нечас, като изразява съболезнованията си към семействата на жертвите.

Чешката полиция посочва, че засилва контрола на сигурността по летищата в страната след този атентат. Чехия е един от най-солидните съюзници на Израел измежду страните от ЕС, посочва АФП.

Москва осъжда терористичния акт, извършен вчера в Бургас, заяви външното министерство на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. "Москва решително осъжда тази поредна престъпна атака на терористи, поставили си за цел убийството на абсолютно невинни мирни хора, сред които е имало жени и деца", посочва министерството. "Поднасяме искрени съболезнования на роднините на загиналите, пожелаваме на пострадалите час по-скоро да се възстановят. Замесените в това злодеяние трябва да бъдат установени и да получат заслуженото наказание", допълва руското дипломатическо ведомство.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Франсоа Оланд осъдиха вчерашния атентат срещу израелски туристи в Бургас. Путин изпрати съболезнователна телеграма до израелския премиер Бенямин Нетаняху. Руският президент осъди решително "тези престъпни действия", съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Франсоа Оланд също осъди атентата, който определи като варварски акт, предаде Франс прес.

Канадският министър на външните работи Джон Беърд осъди в изявление безрезервно атентата в Бургас, отнел живота на израелски туристи, предаде АФП. „Канада осъжда безрезервно такива отвратителни актове”, заяви дипломат номер едно. Той изрази увереност, че българските власти ще направят всичко по силите им, за да могат авторите на атентата да бъдат изправени пред правосъдието.

„Бомбата, която избухна, напомня по един тъжен начин, необходимостта да останем бдителни в нашата борба срещу антисемитското насилие, което може да нанесе удар навсякъде по света”, посочва министърът и изразява съболезнования към близките на жертвите и пожелания за бързо възстановяване на ранените. (БТА)