/ БГНЕС
САЩ и техните съюзници планират да засилят военното си присъствие в Източна Европа на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна, съобщи CNN с препратка към свои високопоставени източници в американското правителство.

Обсъжда се приблизително по 1000 военни да бъдат изпратени във всяка една от НАТО-вските държави в региона, сред които се споменават България, Румъния и Унгария. Целта е да се демонстрира подкрепа срещу Русия, допълват цитираните източници. Подобни бойни групи са разположени в момента в балтийските държави и Полша, казаха двама служители на отбраната.

Петков за Украйна: Отбранителната ни стратегия ще е изградена изцяло на база на Българската армия

Все още обаче няма окончателно решение за изпращането на допълнителните сили. За такива настоявали САЩ и Великобритания, но не всички 30 членки на НАТО били съгласни. Затова американците водят дискусии за изпращане на допълнителни сили на двустранна основа или, както го описва висш служител, като „коалиция на желаещите“, твърди още американската медия.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби каза в понеделник, че САЩ са поставили 8500 войници в повишена готовност в случай че Силите за реагиране на НАТО бъдат извикани и американските сили са необходими бързо.


Байдън: Атака срещу Украйна би била най-голямата инвазия след Втората световна война