CNN показа в ефир бомба-самоделка, летищата в САЩ затегнаха мерките
CNN показа в ефир бомба-самоделка, летищата в САЩ затегнаха мерките / снимки: Reuters

CNN показа в ефир снимки на подозрителен пакет, открит на борда на един от самолетите, летял от Йемен за САЩ.

Обектът представлява електронна платка, закрепена към метална кутия с часовников механизъм. По мнението на експерти по експлозиви, възможно е платката да е от моблен телефон, а после модифицирана. Към нея има прикрепени две жици, жълта и синя, а също и бял захранващ проводник, който влиза в кутията, пише БГНЕС.

В своето официално изявление по повод претърсените самолети президентът на САЩ Барак Обама заяви, че някои от пратките са съдържали експлозивни материали. По-рано от ФБР съобщиха, че такива не са били открити. CNN показа също и кацането на изтребителя F-15, ескортирал пътническия самолет на авиокомпанията Emirates. Приземяването на военната машина на летище „Дж.Ф. Кенеди" в Ню Йорк бе излъчено пряко в ефир.

CNN показа в ефир бомбасамоделка летищата в САЩ затегнаха мерките
netinfo

„Скай нюз" съобщи, че двете пратки били адресирани за религиозни организации в Чикаго, една от които била предназначена за синагога.

В същото време Министерството на вътрешната безопасност на САЩ съобщи, че всички американски летища затягат мерките за безопасност във връзка с откритите експлозиви на борда на два от самолетите, летящи от Йемен за САЩ.

„Предприемат се засилени предохранителни мерки, част от които ще бъдат явни, а други - скрити. Авиопасажерите ще бъдат подлагани на засилена проверка, а също и по-големите товарни автомобили на територията на летищата. Пасажерите трябва да бъдат готови да бъдат подложени на засилена проверка на техните документи, щателно претърсване и проверка с кучета на техния багаж. Апелираме към обществото за бдителност, като всеки един гражданин трябва да съобщава незабавно за всяко забелязано подозрително поведение или действие, за всеки подозрителен предмет", се казва в заявлението на министерството.

Великобритания прекъсна въздушните връзки с Йемен заради терористичната заплаха след откриването на съмнителен пакет в транспортен самолет на летище Ийст Мидлъндс, на около 260 км северно от Лондон, съобщи министърът на вътрешните работи Тереза Мей, цитирана от ИТАР-ТАСС. Британското правителство снощи е свикало кризисния комитет „Кобра" за обсъждане на ответни мерки след тревогата на летище Ийст Мидлъндс, съобщи Ройтерс.