Чия е тайнствената подводница, издирвана от Швеция?
Чия е тайнствената подводница, издирвана от Швеция? / БГНЕС

Холандската армия заяви, че тайнствената подводница, издирвана от шведските военноморски сили в Балтийско море, не е нейна, както твърди руското министерство на отбраната, предаде Франс прес.

"Холандската подводница не е замесена и ние не участваме в издирването на шведските ВМС", заяви говорителка на министерството. "Участвахме, заедно с Швеция, в учения с няколко съда, но ученията завършиха във вторник миналата седмица", продължи говорителката. Тя уточни, че след това подводницата "Брюинвис" е отишла в Талин, където е останала през уикенда и вероятно днес ще отплава за Холандия.

По-рано днес източник от руското министерство на отбраната, цитиран от агенция Интерфакс, препоръча на Стокхолм да поиска информация за случая от командването на холандските ВМС, напомня АФП.

"Препоръчваме на шведските власти да поискат информация от командването на военноморските сили на Холандия", каза източникът, в момент, в който в шведската преса се правят спекулации, че подводницата може би е руска. "Това е холандска подводница с дизелово-електрическо задвижване Брюинвис, която миналата седмица участваше в учения в близост до Стокхолм", посочва източникът от руското министерство на отбраната.

Подводницата е влязла в петък в пристанището на Талин, столицата на Естония, и вероятно днес ще тръгне обратно към Холандия, посочва още източникът.

В операцията на шведската армия по издирване на подводницата участват 200 души, хеликоптери, военни кораби, минотърсачи. Те претърсиха зона от Балтийско море с площ от 50 километра след получена информация за чужда подводница край Стокхолм.

В неделя Русия отрече информациите в шведската преса, че става дума за руска подводница, която се е повредила край Стокхолм.

Източник: БТА