/ / iStock/Getty Images
Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви създаването на работна група от служители в правителствени агенции, учени и индустриалци, която да работи за преодоляване на най-тежката суша от 60 години, която тази година е мъчителна заради рекордно ниските валежи, предаде Ройтерс.

Чилийското правителство обяви недостиг на вода в повече от 50 общини в три региона от централния пояс на страната и извънредно положение в повече от 100 общини.

Кабинетът обеща да отдели 58 милиона долара за създаване на водоизточници и транспортиране на вода за нуждаещи се хора в селските райони.

Пинера каза пред журналисти, че недостигът на вода и сушата са станали по-продължителни и тежки и това има многообразни измерения: намаляване на валежите на цялата територия, спад в нивото на реките, по-малко вода в резервоарите и по-малко сняг в планините.

Чилийските власти вече доставят вода на 380 000 души в най-засегнатите райони

Чилийската метеорологична служба съобщи, че в столицата Сантяго е паднал само една четвърт от средното количество дъжд, регистрирани през последните 30 години.

Властите в Хондурас обявиха в цялата страна режим на извънредно положение заради тежката суша, предаде ТАСС като се позова на президента Хуан Орландо Ернандес.

Държавният глава написа в Туитър, че тази година ефектът от сушата е бил много сериозен и недостигът на вода се е отразил на селското стопанство и всекидневния живот. Най-засегнати от сушата са източни, централни и южни райони на централноамериканската държава.
БТА