Турската полиция е задържала четирима души във връзка с кървавия атентат в Истанбул, предаде Анадолската агенция. По данни на правоохранителните органи, те са задържани от служители на отдела за борба с тероризма в рамките на продължаващото разследване.

Най-малко 11 души бяха убити, а 36 бяха ранени при взрив на бомба в центъра на Истанбул. Сред загиналите има седем полицейски служители и четирима цивилни. Бомбата избухна в близост до служебен автобус на полицията и недалеч от спирка на обществения транспорт в квартала „Баязид".

Мястото на кървавата трагедия остава отцепено, властите са затворили достъпа до него.

Всичко за атентата четете тук

Досега никой не е поел отговорност за нападението.По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган намекна в телевизионен коментар, че Кюрдската работническа партия (ПКК) стои зад терористичната атака.

Бомбеният атентат от тази сутрин в Истанбул е политическо послание и правителството е длъжно да направи задълбочен прочит. Това мнение изрази експертът по тероризъм Абдуллах Агар, който също смята, че най-вероятният извършител е ПКК, макар да има знаци и от почерка на ДАЕШ (Ислямска държава). „Две са следите, които водят към ПКК - първо, мястото е на историческия полуостров, който е център на туризма, и второ - мишена са силите за сигурността. Ударът е с двойна тежест. Последните специализирани операции в районите на ПКК поставиха под силен натиск кюрдските сепаратисти и днешният бомбен атентат е техният отговор. Това е политическо послание", заяви експертът пред телевизия CNN Turk.

Той припомни, че според разузнавателни доклади и джихадистите от ДАЕШ планират терористични актове в градовете на Европа в месеца на Рамазанския пост на мюсюлманите, и допусна и тяхно чуастие днес в Истанбул.

Източник: БГНЕС