Чехите ще пътуват без визи до САЩ от 17 ноември
Чехите ще пътуват без визи до САЩ от 17 ноември / netinfo

Чехите ще пътуват без визи до Съединените щати от 17 ноември - символична дата, на която през 1989 г. падна комунистическият режим в бивша Чехословакия. Това съобщиха на съвместна пресконференция след срещата си в Прага американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф и чешкият премиер Мирек Тополанек, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА.

Чертоф определи включването на Чехия в американската програма за безвизов режим като знак за постигнатия от страната напредък след падането на комунизма.

"Успяхме да направим още една крачка към свободното движение на хората", каза Тополанек.

Символично подбрана бе не само датата, на която ще бъдат отменени визите за пътуващите до Съединените щати чехи, но и самият ден, в който бе направено съобщението за това, отбелязва ДПА. Чертоф и Тополанек се срещнаха ден преди 90-ата годишнина от основаването на независима Чехословакия.

Американският президент Джордж Буш съобщи на 17 октомври, че Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония и Южна Корея ще бъдат включени в програмата на Съединените щати за безвизов режим. Преди това седемте държави се съгласиха да споделят със САЩ информация за заплахи за сигурността. Техните граждани ще са длъжни да имат паспорт с биометрични данни и да се регистрират онлайн, преди да отпътуват. Засега тези регистрации ще бъдат безплатни, но американските власти си запазиха правото в бъдеще да въведат такси.

В момента програмата за безвизов режим обхваща 27 страни, повечето от които са западноевропейски. След като бъдат освободени от визи и гражданите на шестте източноевропейски държави плюс Южна Корея, режимът ще остане в сила само за няколко страни от Европейския съюз, сред които България, Румъния, Гърция и Полша. Гражданите на тези страни ще бъдат освободени от визи на по-късен етап, обеща Джордж Буш.