/ ThinkStock/Getty Images
Цените на петрола скочиха повече от 4% в петък, а акциите изгубиха ранните си печалби след новината, че САЩ са убили висш ирански генерал, отразявайки новите страхове от конфликт в богатия на суров петрол регион, съобщава АФП.

Ръководителят на иранските сили „Кудс“ генерал Касем Сюлеймани беше убит при атака срещу международното летище в Багдад в нощта срещу петък.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в Туитър снимка на американското знаме, а Пентагонът заяви, че убийството на Сюлеймани е извършено по заповед на американския държавен глава.

Brent скочи с 4.4% до 69.16 долара, а WTI скочи с 4.3% до 63.84 долара, тъй като инвеститорите са все по-притеснени от евентуално разгаряне на конфликт в Близкия изток.

"Това е нещо повече от прост кръвоизлив от носа на Иран", каза Стефан Инес от AxiTrader. "Това е агресивно проявление на сила и откровена провокация, която може да предизвика друга война в Близкия Изток."

Убиха командващия иранските Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани

Убийството на Солеймани е драматична ескалация на напрежението между САЩ и Иран и идва след като проиранска тълпа тази седмица обсади посолството на САЩ в Ирак вследствие на смъртоносни американски въздушни удари срещу шиитска фракция.

Атаката срещу посолството извади на показ напрежението в отношенията между САЩ и Иран, които служители от двете страни определиха за АФП като "най-студените" от години.

"Събуждаме се в един по-малко безопасен свят, отколкото беше само преди часове, особено ако комбинираме това със смущаващото напрежение на Корейския полуостров", добави Инес.

Индексите на борсите в Хонконг паднаха с 0,2%, а в Шанхай - с 0,1%. Сривът в Сингапур беше с 0,2%, Сеул загуби 0,1%, а Тайпе отслабна с 0,3%. Въпреки това Сидни, Уелингтън и Манила запазиха положителния си ръст.

Всички пазари отбелязваха повишение преди новината за удара в Багдад, благодарение на продължаващия оптимизъм, подхранван от търговско споразумение между Китай и САЩ, по-губещите парични политики на централната банка и облекчаване на тревогите по Брекзит.
БГНЕС