Български и сръбски мошеници мамят банките в Сърбия
Български и сръбски мошеници мамят банките в Сърбия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В сръбски банки в различни градове тази седмица са регистрирани серия банкови измами, в които участват и българи. Сръбската полиция предполага, че става въпрос за организирани престъпни групи, които са измислили необикновен начин да измамят банковите служители.

Сценарият на мошениците е прост - в банката влиза измамникът като клиент, който дава пачка банкноти от по 5000 динара и моли на лош английски да му се развалят на банкноти по хиляда динара. Когато на гишето касиерът извършва банковата операция, той обяснява, че всъщност е искал да купи 1000 долара. Докато банковият служител проверява дали разполага с тази валута, той измъква част от банкнотите от пачката. При получаване на отрицателен отговор измамникът иска да му върнат неговите банкноти по 5000 динара и дава пачката с другите банкноти, от която вече липсват пари.

В град Крушевац видеокамерата на банката е снимала измамата, а банковият служител е знаел за схемата, но въпреки всичко мошеникът е успял да избяга с лека кола с български номера, в която са го чакали трима негови приятели.

Сръбските медии цитират полицейски източници от МВР, които твърдят, вече дълго време сръбските банки са прицел на българските измамници, а мафиотите фалшифицират кредитни карти, поставят скиминг апарати на банкоматите, а познати са и много други сценарии за кражби.