Българска делегация ще бъде приета от папа Бенедикт XVI
Българска делегация ще бъде приета от папа Бенедикт XVI / снимка: БГНЕС

По традиция на 24 май официална българска делегация ще бъде приета на аудиенция от главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI. Тази година делегацията е водена от вицепремиерa и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той ще подари на папата сребърен обков на рилското Свето евангелие.

Преди аудиенцията при папа Бенедикт XVI българската делегация ще се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе” и ще поднесе цветя на паметната плоча на създателите на славянската азбука, която се намира в базиликата „Санта Мария Маджоре”. Именно там за първи път са били осветени православните славянски книги и славянският език е обявен за литургичен.

През 1980 година папа Йоан Павел Втори обяви светите солунски братя за покровители на Европа заедно със свети Бенедикт, а 22 години по-късно предостави храма „Св. Св. Викентий и Анастасий” за служение от българската православна общност в Рим.

След аудиенцията при папа Бенедикт XVI министър Ивайло Калфин ще разговаря със секретаря на Светия престол монсеньор Доминик Мамберти и ще се поклони на гроба на папа Йоан Павел Втори.

В състава на делегацията са Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион, Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон и епископ Георги Йовчев, който е ординарий на Софийско-Пловдивската епархия.

Посещението на официални български делегации във Ватикана по случай празника на славянската писменост и култура се извършва неизменно от 1977 година.