Българинът Живко Русев получава присъда от ирански съд до седмици
Българинът Живко Русев получава присъда от ирански съд до седмици / БГНЕС
Българинът Живко Русев получава присъда от ирански съд до седмици
22708
Българинът Живко Русев получава присъда от ирански съд до седмици
  • Българинът Живко Русев получава присъда от ирански съд до седмици

До две седмици иранският съд трябва да произнесе присъдата на българския шофьор Живко Русев, който преди година бе задържан от местните служби за борба с наркотиците след като в камиона му бяха открити близо 130 кг хероин.

„Съдията е бил много внимателен, благосклонен, изслушал е всичко, не е прекъсвал никого. Всички съображения - както на обвиняемите, така и на защитата. Самият Живко Русев пледира невинен", каза пред Дарик говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.

Той заяви още, че Русев е добре и физически, и психически. „Самият той от два месеца е поставен при по-добри условия за живот във временния арест. Откакто е там - вече една година, към него се отнасят много добре - не го обиждат, не го лишават от нещата от първа необходимост, дават му да се обажда на близките си, чрез посолството той изпраща и писма на близките си", обясни Горанов. 

Говорителят на външното министерство беше категоричен, че българската страна има всякакви уверения от всички нива - и на професионално, и на политическо, че иранският съд ще бъде безпристрастен и ще разгледа делото само от фактологическата му страна.

55-годишният Живко Стефанов Русев беше арестуван през септември миналата година в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бе открит тайник, натъпкан с дрога. След няколко месеца в неизвестност шофьорът на ТИР бе открит в ирански затвор, заплашен с екзекуция заради 130-те кг хероин.