/ iStock/Getty Images
Българинът, паднал от мост в Пекин, се възстановява
101235
Българинът, паднал от мост в Пекин, се възстановява
  • Българинът, паднал от мост в Пекин, се възстановява
Българинът, който преди месец пострада тежко след падане от мост в Пекин, вече се възстановява, но му предстои рехабилитация, за която ще бъдат нужни още средства, освен събраните до момента дарения. Това разказа пред Дарик Веселин Найденов, приятел на 31-годишния Николай Маринов, който претърпя две животоспасяващи операции след инцидента в китайската столица. Към момента Николай е в стабилно състояние, а от вторник при него е майка му, която е настанена в апартамент на българското посолство и придружавана ежедневно от завеждащия консулската служба в Пекин Даниела Николова. 

Българин е тежко пострадал след падане от мост в Пекин

На 9-ти март Николай Маринов пада от мост в Пекин. Последствията са счупени ребра, прешлени, бедрени кости, както и сериозен кръвоизлив в корема.

Животът му е спасен в китайска болница, а операциите струват 40 хиляди евро. Тъй като здравната му застраховка не покрива изцяло сумата, негови приятели и колеги се организират да събират дарения. В акцията се включват дипломати от българската мисия в Пекин, както и служители на здравното министерство. Значителна част от парите са събрани в Китай, разказва приятелят на Николай, Веселин Найденов.

"Българската общност в Китай реагира много положително и адекватно. Хората дариха страшно много пари. Неговите колеги от университета, където той преподава и други китайци дариха средства, и се събраха за досегашното му лечение", обясни Найденов.

Това, което трябва да се случи още следващата седмица, е Николай да бъде прехвърлен в друга болница за започване на рехабилитация. Тя ще продължи най-малко 3 месеца. Според информация на Министерството на външните работи набраните до момента дарения позволяват покриване на разходите за извършените операции и за допълнителни разходи, но по думите на Веселин Найденов рехабилитацията ще изисква събирането на още пари. Той сподели, че се надява и на подкрепа от страна на държавата.

"Тъй като пари за рехабилитацията ще бъдат нужни, не знаем колко още пари можем да съберем от дарения, се надявам да бъдат отпуснати средства за рехабилитация. Но дали това ще се случи е съвсем друг въпрос. Държавата най-малко трябва да се ангажира с гарантирането на тези средства", поясни Веселин.

В Пекин Николай Маринов работи като преподавател по български и английски език в училище от няколко години. Често изпраща пари на родителите си в България.