Българин задържан в Кипър като част международна престъпна група
Българин задържан в Кипър като част международна престъпна група / БГНЕС, архив

Кипърската полиция пресече дейността на международна престъпна група, занимаваща се с изготвянето на фалшиви кредитни карти, съобщи ИТАР-ТАСС. В Лимасол е арестуван 23-годишен български гражданин, когато се опитвал да тегли пари с фалшива кредитна карта. У него били намерени още пет такива карти. Предполага се, че той е член на международна банда. Друг заподозрян успял да избяга от местопрестъплението.

Арестът бил извършен след като международна компания за обработка на операции с кредитни карти уведомила полицията за петдесетина случая на използване на фалшиви карти в банки в Лимасол. В резултат на предварителното разследване се установило, че фалшивите кредитни карти най-вероятно били изработени на територията на Кипър. Те били копия на реално съществуващи карти, чиито данни престъпниците по някакъв начин са успели да снемат, за да изработят фалшификатите.

В разследването се е включила Интерпол, чиито служители се опитват да попаднат на следите на престъпната група чрез конкретните притежатели на картите в Белгия, Холандия, Великобритания, Словения и Италия, чиито данни били използвани от мошениците.