Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно, коментира Борисов
Премиерът Бойко Борисов заяви, че категорично България няма да приеме обратно мигрантите, преминали през страната досега, за да стигнат до Западна Европа. Той направи това пояснение в отговор на въпрос на български журналисти в Брюксел, където участва в свиканата от Европейската комисия (ЕК) среща за миграцията.
 
Канцлерът Ангела Меркел може да поиска двустранни споразумения (за обратно приемане на мигранти - бел. ред.), когато външните граници на ЕС са надеждно, изцяло затворени, посочи той. Борисов съобщи, че държавните и правителствените ръководители на 16-те страни, участвали в днешната среща, са поискали от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да се прецени какви бюджетни средства може да бъдат пренасочени за охраната на външните граници.
 
Бойко Борисов посочи три условия за решаване на проблема с мигрантите

По думите на премиера, едва когато границите бъдат изцяло охраняеми и има система за разполагане по тях на граничари от ЕС, оттогава нататък страните в Общността могат да носят солидарна отговорност за миграцията. За това говори Ангела Меркел, а не сега да ни върнат 60 000 - естествено, че няма да се съгласим, посочи Борисов.
 

пресцентър, Министерски съвет


Първо, преди да ми ги върнат, трябва да се съгласят да направим затвори и да ги държим в затворите, добави той по повод вече пристигналите в ЕС мигранти. Премиерът допълни, че досега мигранти, пристигнали в България, са били залавяни по 30-40 пъти на външните граници, защото не желаят да останат у нас.
 
Стинг заклейми лидерите като „страхливци“ за мигрантската криза

Да бъдем честни - Гърция, Италия и България, пропускахме мигрантите и те отидоха в Германия. Не си спазихме ангажиментите като външни граници, иначе нямаше да минат, поясни Борисов. По неговите думи така страните от Западна Европа са били наводнени с мигранти, затова сега поставят въпроса да върнат част от тях.
 
Премиерът отбеляза, че когато по телевизиите са били показвани детски трупове, Меркел е отправила покана мигрантите да се насочат към Германия. България имаше 30-40 000 мигранти. Ако Меркел не беше казала "елате", те щяха да са още в България. Над 60 000 са минали през България и са отишли в Германия. Сто човека са минали за последната година и половина официално и са отишли в Германия, уточни Борисов.
 
Подложена на натиск заради мигрантите, Меркел се опитва да спаси Шенген

С цялото уважение към нашата опозиция - не е коректно така да се говори. Когато говорехме за релокацията 2014, 2015, 2016 г., над 40 000 са минали по времето на (премиера Пламен) Орешарски, после и по наше време като управляващи - тогава нямаше ограда, нямахме закон армията да участва. Цяла Европа, в това число и България, бяхме неподготвени за тази вълна, уточни премиерът.
 

пресцентър, Министерски съвет


Той добави, че тогава пограничните страни в ЕС са искали разселването на мигрантите. По неговите думи, ако държавите от вътрешността на ЕС се заградят и пристигнат няколко милиона мигранти, те ще останат в България, Италия и Гърция.
 
Има голяма чувствителност в Европа по темата, затова се правят тези срещи. Всички заявиха, че България е свършила много работа по време на председателството за придвижването на темата с миграцията и сме успели да намерим необходимите компромиси, върху които да се надгражда. Получих поздравления, че така темата може да бъде решена за сравнително кратко време, каза Борисов.
 
Макрон подкрепя финансови санкции срещу страни, отхвърлящи мигрантите

Ако всяка държава по външните граници успее да направи същото, проблемът с миграцията там ще бъде решен. За това са необходими няколко неща. Първо - да продължи финансирането и държавите от първа линия да могат изцяло да гарантират, че повече няма да допуснат такава вълна да мине през тях. Второ - изнесените центрове, извън Европа. Да се възползваме от държавите, които имат добри исторически връзки - Холандия, Белгия, Франция и Испания - с държави от Африка. Да се направят гъвкави споразумения за тези центрове за сигурност извън ЕС. Не да връщат от Германия в България или Гърция, а съответно в Тунис, Либия - там, откъдето е дошъл. Тогава и вторичното преразпределение между държавите от ЕС ще бъде решено. Така или иначе подпомагаме държавите в Африка с огромни пари, да се види точно къде и как да се дават, за да спре тази миграция, предложи министър-председателят.
 

пресцентър, Министерски съвет


По неговите думи в изнесените миграционни центрове, освен медицинска и образователна помощ, би трябвало да се осигурява и юридическа подкрепа, за да знаят хората, които искат да тръгнат към Европа, че няма да бъдат посрещнати така, както си представят и така да се прекрати масовото им тръгване.
 
Разделение в ЕС по въпроса с мигрантите. Какъв е изходът? 

Премиерът съобщи, че много страни в ЕС подкрепят България за споразумението с Турция. Той отбеляза, че сега е необходимо Европейският съвет да одобри нужните средства, както и да бъдат сключени подобни двустранни споразумения и с други държави.
 
България показа как да бъде решен въпросът, всички казват: "Браво, свършихте работа". Нека сега всички държави да го направят и въпросът е решен. Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно, коментира Борисов. В отговор на въпрос той уточни, че на днешната среща не е била обсъждана възможността за обособяване на миграционен център в Албания.