Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Силна буря удари град Нови Сад, на север от сръбската столица. Вятърът събори дърветата, а в определени части на града се образуваха порои. Силен дъжд се изля и над Белград. Градушка удари Копаоник, Златибор, Кралево, Любовия, Владимирце, област Ужице. В Срем за половин час са паднали около 25 литра дъжд на квадратен метър.

Силна буря, последвана от дъжд и гръмотевици, удари Белград вчера следобед. Заради количеството на валежите за кратко време някои градски пътища са под вода. В Земун движението по една от улиците бе блокирано, поради паднало при бурята дърво.

При бурята, която връхлетя Нови Сад около 12 часа, силен бурен вятър пречупи дърво, което падна върху автомобил, но няма пострадали, предаде РТС.
Паднали клони на дърво са повредили оградата на училище. Проливният дъжд с гръмотевици продължил половин час, което затруднило движението в Петроварадин, Сремски Карловци, Буковац. "Имахме близо 20 сигнала в града, имаше счупени клони и няколко дървета се срутиха от вятъра. Екипите ни са на терена. Имаше проблеми в Ново Населе, Сремска Каменица, Петроварадин, Гърбавица. Няма пострадали хора, но са нанесени материални щети на няколко автомобила“, каза Елена Прица, говорител на спасителната служба. В някои части на града са се образували порои по улиците, тъй като канализацията не е успяла да поеме такова количество вода.

И Копаоник, и Златибор са били ударени от силна буря, последвана от градушка.

Краткотраен порой се изля над района на Ужице. Бурята застигна и Кралево. Проливен дъжд и вятър, последвани от гръмотевици, са продължили около 45 минути. Поради голямото количество валежи за кратък период от време някои улици са останали под вода, тъй като канализацията не успяла да поеме толкова голямо количество вода.

В Драгоевац, община Владимирци, градушка е паднала за петнадесет минути. Докато Шабац бе само освежен от дъжда, в Драгоевац, община Владимирци, паднала градушка за петнадесет минути. Пострадали са посевите и овощните градини, намиращи се в долната част на селото, до река Сава. В Срем за половин час са паднали около 25 литра дъжд на квадратен метър.

Силна буря, последвана от градушка, ударила и община Любовия.

Град с размерите на орех покрил района около манастира Соко. Метеорологичната служба издаде предупреждение за силни валежи с градушка, бурен вятър и валежи над 20 милиметра за кратко време в Бачка, Срем, Северен Банат, както и в хълмистите и планинските райони на Югозападна, Южна и Югоизточна Сърбия в късния следобед и вечерта.
БГНЕС