Бунт в бежански център в Гърция предизвика притеснения
Бунт в бежански център в Гърция предизвика притеснения / БГНЕС, архив

Скорошен бунт на мигранти в приемния център на гръцкия остров Лерос предизвика притеснения относно условията в пренаселените лагери, пише "Катимерини". Центърът в Лерос в момента приютява 650 души, най-вече от Афганистан и Пакистан.

Недоволството от невъзможността да продължат пътя си към Западна и Северна Европа, както и явно недостатъчно добрите условия на живот в лагера и на острова предизвикаха кратък бунт в четвъртък вечер.

Нови бежанци напират да влязат в България край Гоце Делчев

Според местни медии, мигрантите са хвърляли камъни по полицията, а според някои свидетелства сред недоволните е имало въоръжени с брадви.

Бунтът е бил овладян сравнително бързо от полицията и помагащата брегова охрана, като пострадали няма, а единствените щети са по сградата на самия център.

България е приела 5575 бежанци през 2015-а

Повечето от мигрантите са пристигнали на острова преди сделката ЕС-Турция от 18 март, която доведе до ефективното затваряне на балканския маршрут на преминаване към Западна Европа.

Бавният процес по регистриране на мигрантите в Гърция и пренаселването на някои от бежанските центрове предизвикаха недоволството на Комисаря по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, който посети няколко лагера в страната.

Източник: БГНЕС