Британските депутати гласуват по част от сделката на Мей за Брекзит

/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Беркоу даде зелена светлина за трето гласуване по сделката на Тереза Мей за Брекзит, която тя договори през ноември в Брюксел с ЕС, предадоха световните агенции. Вотът ще е в петък.

Депутатите отхвърлиха 8 варианта за Брекзит (ВИДЕО)

"Предложението на правителството на Мей за трети вот по сделката е ново и съществено различно", заяви Беркоу, който миналата седмица отхвърли искането на кабинета за трети парламентарен вот с мотива, че британските депутати не могат да гласуват отново по нещо, което вече са отхвърлили.

Сега според предложението на правителството на гласуване утре ще бъде подложена част от сделката за Брекзит, а именно Договорът за излизане от ЕС. Няма да се гласува по Политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС, съгласно предложението на правителството.

Британските депутати на два пъти вече отхвърлиха цялостната сделка на Мей за Брекзит, съставена от два елемента - Договор за излизане от ЕС и Политическа декларация за бъдещите
отношения. Договорът за излизане дефинира условията на раздялата на Обединеното кралство с ЕС. Политическата декларация дефинира дългосрочните отношения, към които ще се стремят двете разделили се страни.

Британското правителство ще предложи трето гласуване на споразумението за Брекзит

Ако правителството спечели вота в петък, се смята, че така то ще удовлетвори условията, поставени от ЕС за отлагане на датата за Брекзит до 22 май, отбелязва Ройтерс. Тези условия бяха установени на европейската среща на върха на 21 март.

Но одобрението на Договора за излизане не означава, че парламентът е изпълнил критериите за официална ратификация на сделката за Брекзит. Критериите биха били изпълнени, ако парламентът одобри и двата елемента на сделката. Това означава, че ще има отделен вот в бъдеще.

Консерваторите на Мей нямат мнозинство в 650-местната Камара на общините. Те разчитат на 10 депутати от Демократичната юнионистка партия, които подкрепят тяхното правителство. Цялостната сделка за Брекзит беше отхвърлена първо на 15 януари с рекордно мнозинство от 230 гласа. На 12 март тя беше отхвърлена отново с мнозинство от 149 гласа.

Брекзит: Как гласуваха британските депутати?

За да не се повторят нещата от 12 март, ще трябва най-малко 75 депутати да променят мнението си. Демократичните юнионисти и няколко твърдолинейни пробрекзит консерватори, които се противопоставят на части от договора за излизане от ЕС, вече казаха, че ще продължават да гласуват срещу сделката.

Но успехът на вота утре зависи до каква степен Мей ще успее да намали размерите на бунта в нейната собствена партия и колко депутати от опозиционната Лейбъристка партия тя би могла да спечели на своя страна.
 
 
БТА