Брекзит
Брекзит / thinkstock
Британският държавен секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара съобщи, че е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението за Брекзит, сключено от правителството му и Европейския съюз, предаде Франс прес.

ЕС и Великобритания имат чернова за договора за Брекзит

"Не мога да подкрепя споразумението за напускане, сключено с ЕС", обясни Вара в писмото с оставката си, публикувано в акаунта му в Туитър.

Вара, който подкрепяше свикването на референдум за оставане в ЕС, изтъкна, че задачата на министър-председателката Тереза Мей да убеди парламента да подкрепи проекта за споразумение е истинско предизвикателство, посочва Ройтерс.

ЕК ще предложи безвизов режим за британците след Брекзита

Вара е първият член на кабинета на Мей, подал оставка, откакто тя спечели подкрепата на правителството за проекта. Той разкритикува сделката, тъй като тя тласка Великобритания в компромис, без набелязан срок, в който тя ще стане суверенна държава.

Ние сме горда нация и е много тъжно, че сме принудени да се подчиним на правила, създадени от други държави, които са показали, че не вземат нашите интереси присърце. Можем и трябва да постигнем повече, заяви той в писмото си.
БТА