/ ThinkStock/Getty Images
Европейската комисия (ЕК) ще предложи безвизов режим за британските поданици за влизане в ЕС след Брекзита, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници и чиновници в Брюксел.

Джонсън: Великобритания е на прага на капитулация в преговорите за Брекзит

Главният преговарящ на ЕС по раздялата с Великобритания Мишел Барние ще уведоми комисията докъде са стигнали преговорите, които според британския премиер Тереза Мей са към края си, като остава само въпросът с ирландската граница. Дипломати от ЕС казват, че не вярват тази седмица да има пробив в преговорите, така че Европейският съвет да одобри сделката на срещата си по-късно този месец.

Лондон: Съобщенията за постигната сделка с ЕС за Брекзит са пресилени

Въпреки че е възможно споразумението да бъде постигнато през декември, забавянето крие риска Обединеното кралство да напусне без споразумение. Затова днес ЕК ще обсъжда евентуални планове за подготовка на останалите 27 страни членки за реакция при "твърд Брекзит". Комисията ще дискутира и по промени в плана за повишаването на енергийната ефективност до 2030 г. предвид напускането на Великобритания.

Независимо дали ще има, или няма да има договор за развода ЕК ще предложи на Лондон безвизов режим с ЕС на реципрочна база, твърдят източниците на Ройтерс.
БТА