/ iStock/Getty Images
Британски учени публикуваха предварителните резултати от първите обхватни клинични проучвания с използването на антималарийното лекарство хидроксихлорохин при лечението на COVID-19, съобщава електронната библиотека medRxiv.

Опитите потвърдиха, че този препарат не помага на пациентите, а понякога и влошава здравословното им състояние. "Предварителните резултати от нашите рандомизирани клинични изпитания свидетелстват за това,че хидроксихлорохинът не е ефикасно средство за лечение на пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Нещо повече, те прекарваха повече време в болница, по-често умираха или се нуждаеха от апарати за изкуствена вентилация, в сравнение с пациентите, лекувани с традиционни методи", написаха учените.

СЗО прекрати изпитанията на хидроксихлорохин и лопинавир с пациенти, болни от COVID-19

Британските медици от асоциацията "Рикавъри" под ръководството на професора от Оксфордския университет Мартин Ландрей проведоха първите своите клинични проучвания с участието на 1500 доброволци, заболели от Ковид-19, които се съгласиха да вземат участие в експериментите. Паралелно медиците наблюдаваха здравните показатели на около 300 хиляди британски пациенти, станали жертва на коронавирусната инфекция и получили традиционна терапия.

Експериментът протекъл при такива условия, при които нито лекарите, нито пациентите знаели какво точно получават доброволците. Дали големи дози хидроксихлорохин, или таблетки плацебо, в които не се съдържал противомаларийния препарат. Това обезпечило максимална обективност на клиничното проучване.

Приемът на хидроксихлорохин не донесъл никакви ползи на заболелите. В течение на един месец 26,8 на сто от получилите хидроксихлорохин не могли да се справят с инфекцията. Процентите на пациентите на плацебо се оказали с по-добър шанс - 25 на сто не могли да се справят с инфекцията в продължение на 30 дни.
БТА