/ iStock/Getty Images
Великобритания ще поиска отлагане на Брекзит преди срещата на Европейския съвет тази седмица и очаква на нея ЕС да вземе решение, заяви парламентарният държавен секретар в министерството за Брекзит Куази Куартенг, цитиран от Ройтерс.

Говорител на Мей: Няма пробив в преговорите с депутати за одобряване на сделката за Брекзит

Миналата седмица парламентът гласува правителството да поиска удължаване на преговорния период и отлагане на Брекзит след определената със закон дата 29 март.

"Ще се опитаме да поискаме удължаване преди мартенския Европейски съвет, очакването на правителството е на тази среща Европейският съвет да реши дали да се съгласи с едно такова британско искане", каза пред парламента Куартенг.

ЕК продължава да работи по план "А" за раздялата с Великобритания

"Възможно най-бързо след договаряне на европейско равнище, ще прокараме необходимото национално законодателство за промяна на определената дата за напускане", добави той, отбелязвайки, че то ще трябва да бъде одобрено и от двете камари в парламента.

Куартенг каза, че според него все още има шанс парламентът да одобри тази седмица споразумението на премиера Тереза Мей за раздялата.
БТА