Според британски експерти от разузнаването руските окупационни сили в Украйна се подготвят за боеве около Запорожката атомна електроцентрала, предаде ДПА.

Сателитни снимки показват, че на покривите на някои от реакторите са създадени отбранителни позиции с чували с пясък, се казва в ежедневната разузнавателна информация на британското министерство на отбраната."Русия вероятно е изградила тези позиции, защото е все по-загрижена за перспективите за голяма украинска офанзива", посочва британското военно разузнаване.

Един от най-черните дни в историята: Какво остана в Чернобил 37 години след ядрената авария (ГАЛЕРИЯ)

Този ход увеличава риска от повреда на системата за безопасност на ядрената централа, ако там се стигне до бойни действия. Катастрофални щети по реакторите обаче са малко вероятни при най-правдоподобните сценарии, включващи използване на пехотни оръжия, тъй като всички сгради са много добре обезопасени срещу тях, подчертава разузнаването.

Руснаците се запасяват с храна и вода в АЕЦ "Запорожие"

Москва обвинява Лондон в кампания за дезинформация във връзка с всекидневните информационни бюлетини на британското министерство на отбраната, отбелязва агенцията.
Пламен Йотински/БТА