Британска компания ще проверява сигурността по египетските летища
Британска компания ще проверява сигурността по египетските летища / снимка: Guliver/Getty Images

Британска компания ще бъде привлечена да оцени мерките за сигурност на египетските граждански летища, предаде ТАСС, цитирайки вчерашна публикация в изданието „Ал Аум ас Сабиа“.

Най-голямата катастрофа в руската авиация взе 224 жертви в Египет

Правителството на Египет е одобрило представените от британските експерти предложения в областта на сигурността и оценката на потенциалните рискове. Името на компанията ще бъде съобщено от премиера Шериф Исмаил на пресконференция във вторник.

Задачата на експертите ще бъде да оценят сегашните системи за сигурност на летищата по цялата страна, включително оборудването, нивото на подготовка на персонала, както и съответствието на предприеманите от Египет мерки по гарантиране на безопасността на пътниците спрямо международните стандарти.

Откриха и двете черни кутии на разбилия се самолет в Египет

След като извърши необходимите проверки компанията ще представи препоръките си към Кайро за усъвършенстване на действащите системи.

Въпросът за усилване на мерките за сигурност по египетските летища възникна след катастрофата на руския пътнически самолет А-321 на Синайския полуостров на 31 октомври. В резултат на взрив на бомба на борда му загинаха 224 души. Руските следователи стигнаха до извода, че това е било терористичен акт.

Източник: БТА