Ербъс А321 на руската компания "Когалимавиа" с 224 души на борда се разби в събота сутрин на Синайския полуостров в Египет. Самолетът изчезва от радарите 23 минути след като излита с руски туристи от египетския курорт Шарм ел Шейх на път за Санкт Петербург. Оцелели няма. Катастрофата се смята за най-голямата в историята на руската гражданска авиация.

Първоначално бе съобщено, че преди да бъде изгубен контакт, пилотът е съобщил за технически проблеми и че ще направи опит да кацне на най-близкото летище. Мястото, където се е разбил самолетът, се намира недалеч от летището на град Ел Ариш. По-късно тази информация бе опровергана от египетския министър на авиацията Хусан Камал. Той каза, че връзката се е осъществявала в нормален режим и в един момент самолетът е изчезнал от радарите.

Руски самолет с 224 души на борда се разби на Синайския полуостров

В самолета е имало 217 пътници, сред които 17 деца, както и 7-членен екипаж. Четирима души от намиралите се на борда са имали украинско гражданство.

Според източници от международното летище в Кайро самолетът е летят на височина от 9000 метра, когато връзката се разпаднала. Преди да излети от Шарм ел Шейх, ербъсът е минал през технически проверки и не са били открити никакви проблеми, заявиха египетските власти.

"Ислямска държава" твърди, че е свалила руския самолет в Египет

Руският премиер Дмитрий Медведев изрази съболезнования на близките на загиналите и обеща, че обстоятелствата на катастрофата ще бъдат най-внимателно разследвани, предаде ТАСС. Руският министър на транспорта Максим Соколов съобщи пред журналисти, че руската страна ще участва най-активно в разследването на злополуката. Той подчерта, че за причини ще може да се говори, след като бъдат анализирани всички данни и бъде извършено международно разследване в съответствие с документите на Чикагската конференция.

Руският Следствен комитет също е започнал разследване на катастрофата.

С указ на президента Владимир Путин, 1 ноември, неделя, бе обявен за ден на траур в Русия в памет на загиналите при самолетната катастрофа в Египет, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл. Националните знамена ще бъдат спуснати на цялата територия на страната. Развлекателните прояви ще бъдат отменени.

Откриха и двете черни кутии на разбилия се самолет в Египет

Първоначалният оглед на мястото на катастрофата на руския самолет, показва, че катастрофата се дължи на технически проблем, заявиха източници от службите за сигурност на египетския район Северен Синай.

Самолетът е падал стръмно и вертикално, което обяснява мащаба на разрушенията и обгарянето на машината, заяви египетски представител от мястото на катастрофата. Имало е много тела по земята, някои са по седалките, закопчани с коланите. Самолетът се е разцепил на две - на една сравнително малка част, която е откъм опашката и която е с видими следи от пожар, останалата по-голяма част на самолета се е врязала в скала наблизо, казал още той. Двете черни кутии на самолета бяха открити на мястото на катастрофата.

Египетският клон на джихадистката групипровка „Ислямска държава" се възползва от трагедията, и обяви, че поема отговорност за падането на руския пътнически самолет. „Войници на Халифата успяха да свалят руски самолет в провинция Синай", съобщи групировката в Туитър. Според съобщението, свалянето на самолета е отмъщение за руската намеса в Сирия.

Москва отрича ИД да е замесена в катастрофата на самолета

Редица военни експерти, посочват, че бунтовниците от "Ислямска държава", действащи в северната част на Синай, не разполагат с оръжия които могат да свалят самолет, летящ на височина над 8000 метра. Те обаче не изключват вероятността да е имало бомба на борда на самолета, или той да е бил саботиран по-друг начин, като подчертават, че на този етап са само спекулации.

„Сега в различни медии се появява информация, че руският пътнически самолет, летял от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, е свален от терористи. Тази информация не може да се смята за достоверна", заяви руското министерство на транспорта. Русия работи „в тесен контакт с египетските колеги, авиационните власти на страната. И към момента те нямат никаква информация, което да потвърждава подобни измишльотини", се посочва още в съобщението.

Разпознават в Санкт Петербург жертвите на самолетната катастрофа в Египет

Разпознаването на жертвите от самолетната катастрофа в Египет ще се извършва в Санкт Петербург, откъдето са повечето от загиналите, съобщиха местните власти. На летище Пулково се стекоха десетки родственици и близки на загиналите пасажери. Там бяха изпратени и много лекари и психолози, които да са до тях в този труден момент. Властите започнаха да събират ДНК проби от роднините на жертвите, с чиято помощ да бъдат идентифицирани телата.

За да бъдат докарани тленните останки от Египет, ще бъдат използвани четири самолета на руското министерство на извънредните ситуации. Египет е обещал, че ще окаже пълно съдействие и ще осигури максимално участие на руските специалисти в разследването на самолетната катастрофа, предаде ТАСС. Уверенията са били дадени в личен разговор между президентите на двете страни - Владимир Путин и Абдел Фатах Ас Сиси.

Източник: БТА, БГНЕС