Ислямска държава твърди, че е свалила руския самолет в Египет
Ислямска държава твърди, че е свалила руския самолет в Египет / снимка: БГНЕС

Египетското крило на джихадистката групировка "Ислямска държава" заяви в Туитър, че е отговорна за катастрофата на руския чартърен самолет, който се разби в Синай, в източната част на Египет, съобщи Франс прес. При тежкия инцидент загинаха 224 души, напомня БТА.

Редица военни експерти, до които се допита АФП, посочват, че бунтовниците от "Ислямска държава", действащи в северната част на Синай, не разполагат с ракети, които могат да свалят самолет, летящ на височина над 8000 метра.

Технически проблем предизвикал авиокатастрафата в Египет

Не е изключена обаче вероятността да е имало бомба на борда на самолета, или да е бил ударен от снаряд или ракета, когато е намалил височината заради технически неизправности.

"Войниците на халифата успяха да свалят в провинция Синай руски самолет, който транспортираше над 220 кръстоносци и те всички са мъртви", твърди в Туитър екстремистката група и заявява, че този неин акт е в отговор на руската интервенция в Русия.

Съобщение, с което "Ислямска държава" поема отговорността за свалянето на руския самолет в Синай бе публикувано и на сайта Аамак (Aamaq), който действа като полуофициална информационна агенция на джихадистката групировка, информира Ройтерс

Няма оцелели при авиокатастрофата в Египет, неделя е ден на траур в Русия

Руски самолет с 224 души на борда - 217 пътници и 7 човека екипаж, се разби на Синайския полуостров в събота. Самолетът на руската компания Когалимавиа е изпълнявал чартърен полет между египетския курорт Шарм ел Шейх и Санкт Петербург.

Руски самолет с 224 души на борда се разби на Синайския полуостров

Няма оцелели при катастрофата, която според първоначалния оглед се дължи на технически проблем. От авиопревозвача също изключиха човешка грешка, а говорителка на компанията заяви, че пилотът е бил опитен, машината - изправна.

Източник: БТА