Руски самолет с 224 души на борда се разби на Синайския полуостров
Руски самолет с 224 души на борда се разби на Синайския полуостров / ThinkStock/Getty Images

Руски самолет с 224 души на борда - 217 туристи и 7-членен екипаж, изпълняващ чартърен полет от египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби в Египет.

Спасителите търсят оцелели под отломките.

"Еърбъс А320" на руска авиокомпания е излетял в 6.51 ч. московско време (5.51 ч. българско време). В 7.17 ч. московско време той изчезнал от радарите.

Руският самолет се е разбил в централната част на Синайския полуостров, предаде Франс прес, като се позова на египетския премиер Шериф Исмаил. Самолетът е напълно унищожен и е паднал в планински район, което затруднява спасителните екипи.

Самолетът е паднал в Северен Синай, на 100 километра от Ел Ариш, твърди катарската сателитна телевизия Ал Джазира, цитирана от ТАСС. Той се е разбил в район, където са активни ислямистки бунтовници.

Египетските власти обаче изключиха възможността самолетът да е бил свален. Според източници от Кайро причина за катастрофата може да е отказ на двигател.

Малко преди самолетът да изчезне от радарите, пилотът е поискал аварийно кацане на най-близкото летище, съобщиха източници от международното летище на египетската столица Кайро, цитирани от ТАСС. Самолетът е бил на височина от над 9000 метра, когато командирът на полета съобщил, че радиостанцията се е повредила, и поискал разрешение за кацане. След това връзката била загубена.

Сред туристите на борда е имало и 17 деца.

Източник: БТА