/ БГНЕС
Бразилският посланик по туризъм и бивш ММА боец Ренцо Грейси, публикува видео в Туитър, в което заплаши да удуши Еманюел Макрон, като същевременно обиди съпругата му Брижит заради критиката на френския президент за това, че Бразилия не се справя с пожарите в Амазонка.

52-годишният Грейси бе назначен на поста миналия месец от президента на Бразилия Болсонаро. Задачата му да популяризира туристическия сектор в страната се сблъска с трудности през последните седмици, след като новините за пожарите влязоха в заглавията на световните медии. Посланикът ги нарече „фалшиви пожари“ и отговори с обиди и заплахи на най-гласовития критик на Бразилия в борбата с пожарите - Еманюел Макрон.

Паулу Коелю се извини на Франция за обидите на Болсонаро срещу Брижит Макрон

„Единственият огън, който се случва тук, е огънят в бразилските сърца и сърцето на нашия президент, клоун такъв”, обърна се Грейси пред камерата към президента на Франция.

„Ела тук, ще те хванат за пилешката шия. Не можеш да ме заблудиш“, казва Грейси във видеото си в Туитър.
 

Бразилският президент обиди Брижит Макрон в социалните мрежи

В по-късно интервю пред бразилския информационен бюлетин „UOL”, Грейси нарече критиците на страната си „банда клоуни“ и пак се обърна към Макрон, като добави: „Разбира се мнозина ще се учудят защо съм го нарекъл женско пиле, защото мъжествеността му е съмнителна, но не. Срещал съм доста по мъжествени гейове от този имбецил."

Той продължи да обижда съпругата на френския президент, заявявайки: „Фактът, че Макрон спи с дракон, не го прави експерт по пожарите. Тя е грозна, брато."
 


Брижит Макрон благодари на бразилците, които я подкрепиха след обидните коментари на Болсонаро

Унизителните забележки на посланика по туризъм идват на фона на ескалиращото напрежението между френското и бразилското правителства, след като Макрон осъди неспособността на бразилските власти да се справят с дивите пожари в Бразилия, опустошаващи тропическите гори на Амазонка.

Френският лидер нарече пожарите "международна криза" и настоя те да бъдат в дневния ред на предстоящата среща на върха на Г-7 миналия месец. Болсонаро отговори, че идеята за приоритизиране на въпроса е „напомняща колониалното мислене, което е неподходящо през 21 век“.

Критиците и екологичните активисти продължават да бият тревога заради опустошителните пожари в Бразилия. Националният институт за космически изследвания в Бразилия документира почти 4000 огнища на пламъци само за два дни, веднага, след като правителството обяви 60-дневна забрана на контролираните изгаряния, съобщи „The Independent”.

Над 72 000 пожара са регистрирани в латиноамериканската държава през първите осем месеца на годината, което представлява безпрецедентна заплаха за гората, която се счита за „белите дробове на света“, тъй като допринася за производството на около 20 процента от кислорода на планетата.
БГНЕС