Борисов: Можем да подготвяме палестинските гвардейци
Борисов: Можем да подготвяме палестинските гвардейци / снимка: Reuters
Борсов: Можем да подготвяме палестинските гвардейци
25001
Борсов: Можем да подготвяме палестинските гвардейци
  • Борсов: Можем да подготвяме палестинските гвардейци

Премиерът Бойко Борисов демонстрира желание за активно участие в мирния процес в Близкия Изток. Това стана ясно при официалното му посещение в териториите на палестинската власт. Това е първото посещение на български министър-председател в автономията.

След срещите си с палестинския президент Махмуд Абас и премиера Салям Фаяд Бойко Борисов каза, че ще намери начин да предаде където трябва посланията им. Думата мир той често чул и при срещите си в Израел, и при тези в Палестинската автономия.

„България може да помогне много на палестинската автономия в сферата на сигурността и подготовката на президентската гвардия", заяви Борисов. По думите му с палестинците можем да си сътрудничим в области като инфраструктура, водоснабдяването и канализацията. И палестинския си колега Салям Фаяд Бойко Борисов покани на посещение в България през лятото, когато очаква израелския премиер Бенямин Нетаняху. Борисов уточни, че визитите ще се проведат по различно време.

„Беше много хубаво, затвърдихме нашето приятелство и сътрудничество сега и в бъдеще", каза палестинският министър на труда на български език, тъй като е учил в страната ни.

Преди тези свои срещи българският министър-председател положи венец на гроба на Ясер Арафат.

Преди да отпътува за Палестинската автономия Борисов приключи официалното си посещение в Израел, като сутринта в Ерусалим се срещна с главата на Ерусалимската православна патриаршия Теофилос Трети, като му подари копие от евангелие от 17-и век. В замяна Борисов получи икона на света Богородица.

След това премиерът Борисов посети за четвърти път Божи гроб, но за първи в качеството му на министър-председател и се поклони на Стената на плача.