Борис Джонсън спечели кметските избори в Лондон
Борис Джонсън спечели кметските избори в Лондон / снимка: БГНЕС

Кандидатът на опозиционната Консервативна партия Борис Джонсън бе избран за кмет на британската столица Лондон, побеждавайки титуляра Кен Ливингстън. Джонсън събра около 150 000 гласа повече от сегашния кмет на британската столица, който се бореше за трети мандат.

С победата на Джонсън консерваторите за пръв път печелят кметското място в Лондон от създаването му през 2000 година. Джонсън е на 43 години, бивш журналист, депутат от Консервативната партия. Той е колоритна и ексцентрична личност, чиято политика е в пълен контраст с политиката на Ливингсътн.

Джонсън ще ръководи град с население от 7,5 милиона души и бюджет от 11 милиарда паунда. Ще контролира подготовката за Олимпиадата през 2012 г. и ще отговаря за политиката в строителството, опазването на околната среда и икономиката на най-големия европейски финансов център, отбелязва Ройтерс.

В местните избори в Англия и Уелс лейбъристите претърпяха най-тежката си загуба за последните 40 години. Те изгубиха Лондонския градски съвет, над 300 места в местните съвети и останаха на трето място, сочат неокончателните резултати, отбелязва БТА.