Гръцката брегова охрана спаси 49 мигранти след възникнали проблеми с лодката им в Средиземно море на около 200 километра югозападно от полуостров Пелопонес, съобщиха официални представители, цитирани от агенция ДПА.

Двама души са откарани в болница в пристанищния град Каламата след инцидента в петък. Съобщава се, че всички останали на борда, включително осем деца, са в задоволително състояние.

В операцията са участвали хеликоптери и патрулни кораби на гръцката брегова охрана, както и преминаващ танкер.

Трима от спасените хора, за които се твърди, че са от Египет, са арестувани по подозрение, че са трафиканти на хора. Посочва се, че повечето от хората на борда са от Сирия и са тръгнали или от Либия, или от Египет, съобщават гръцките медии.

Банди за трафик на хора, действащи в района на Източно и Централно Средиземно море, се опитват да вкарат мигранти от Турция, Ливан, Сирия, Египет и Либия в страни от ЕС като Кипър, Гърция или Италия. 

Много от пътуванията по море се извършват с претоварени лодки, които потъват при лошо време. На 14 юни стотици мигранти, опитващи се да преминат от Либия в Италия, се удавиха, след като рибарското им корабче потъна край гръцкото крайбрежие. Общо 104 души оцеляха. До момента са извадени телата на 82 души.
София Ангелова/БТА