Близки на жертви от сваления в Украйна малайзийски самолет искат компенсации от Русия
Близки на жертви от сваления в Украйна малайзийски самолет искат компенсации от Русия / БГНЕС, архив

Австралийска правна кантора е внесла иск за компенсации от Русия и руския президент Владимир Путин от името на семейства на жертви на сваления самолет на Malaysia Airlines през 2014 година, съобщават австралийски медии, цитирани от Ройтерс.

Документът е внесен в Европейския съд по правата на човека.

Самолетът се разби в Украйна на територия под контрола на проруските бунтовници на 17 юли 2014 година. Загинаха всички 298 души на борда, сред които 28 австралийци.

Миналата година Холандският съвет по сигурността констатира, че самолетът "Боинг-777", извършващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, е бил свален от ракета "Бук", съветско производство, която е предизвикала неговото разпадане във въздуха.

Когато самолетът бе свален, се водеха ожесточени боеве между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили и много западни експерти и правителства обвиняват бунтовниците за случилото се.

Австралийската медийна група Феърфакс съобщи, че 33 роднини на жертви са посочени в иска, внесен от кантората Ел Ейч Ди лойърс (LHD Lawyers), която представлява хора от Австралия, Нова Зеландия и Малайзия.

Документът е бил внесен на 9 май, в него се посочват Русия и Путин като отговорни за трагедията и се иска компенсация от 10 милиона долара за всеки загинал пътник.

Източник: БТА