/ / iStock/Getty Images
Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън беше арестуван, след като беше обвинен в измама на стотици хиляди дарители чрез кампанията за набиране на средства „Ние изграждаме стената“, съобщи Си Ен Би Си.

За Банън и тримата негови сътрудници прокурорите твърдят, че са измамили донорите, събирайки „над 25 милиона долара за изграждане на стена по южната граница на Съединените щати“, но отклонявайки част от тези пари за лична изгода, се казва в прессъобщението.

За разкриване на тъмната страна от дейността на Банън и другите трима допринесли и американските пощи.

Прокурорите твърдят, че обвиняемите „са получили колективно стотици хиляди долари от дарителски средства от „Ние изграждаме стената“, които всеки от тях използвал по начин“, несъвместим с целите на кампанията.

"Подсъдимите измамиха стотици хиляди дарители, като се възползваха от интереса им да финансират гранична стена чрез събиране на милиони долари, под фалшив предлог, че всички тези пари ще бъдат изразходвани за строителство", заяви прокурорът Одри Страус.

„Докато многократно уверяваха донорите, че на Брайън Колфадж, основателят и публичното лице на „Ние изграждаме стената“, няма да бъде изплатен нито цент, подсъдимите тайно планирали да предадат стотици хиляди долари на Колфадж, които той използва за финансиране на своя пищен начин на живот. Благодарим на USPIS (пощите) за партньорството им в разследването на този случай и оставаме всеотдайни да премахваме и преследваме измама, където и да я намерим.“

Пощите помогнали в разкриване трафика, извършван от името на кампанията.

От Белия дом се въздържаха да коментират арестите. Говорителка на Банън не реагирала на поискания от нея коментар, съобщи Си Ен Би Си.
БГНЕС