Бивши полски министри на съд за сексуален шантаж
Бивши полски министри на съд за сексуален шантаж / netinfo

Бившият съюзник на братята Качински, бившият полски вицепремиер Анджей Лепер, застана днес пред съда по обвинение в сексуално изнудване на служителки на неговата партия „Самоотбрана“, съобщи БГНЕС.

Делото срещу Лепер и неговия заместник Станислав Лизвински, обвинен в сексуален шантаж и изнасилване, ще се гледа при закрити врата в град Пьотърков Трибуналски. Петдесет и три годишният Лепер, който не се признава за виновен, може да получи присъда до 8 г. затвор, а Лизвински – 10 г. Срещу двамата е повдигнато обвинение, че са принуждавали служителки от партията да имат сексуални контакти с тях, възползвайки се от високопоставеното си положение.

Политико-сексуалната афера избухна през декември 2006 г., когато 33-годишната Анета Кравчик публично обвини Анджей Лепер и Станислав Лизвински, че са я принуждавали да спи с тях в замяна на работа в структурите на партията. Аферата разбуни полската политическа класа и допринесе за падането на популярността на консервативното правителство на Ярослав Качински и за окончателното разпадане на коалицията между консерватори, популисти и крайни католици през лятото на 2007 г.