Бившият президент на Чехия Клаус отнесе глоба на общо основание за нарушение на протокола за безопасност
Бившият президент на Чехия Клаус отнесе глоба на общо основание за нарушение на протокола за безопасност / Gulliver/Getty Images
Бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус беше глобен с 3 хиляди крони (около 114 евро) за нарушаване на разпоредбите за носене на защитни маски срещу коронавируса, предава TACC, като се позовава на репортаж от Чешката телевизия.

Клаус е отказал да се съобрази с искането на полицията да носи маска по време на възпоменателните събития, проведени на 17 ноември в Прага по случай 31-ата годишнина от Кадифената революция, довела до политически промени в Чехословакия в края на 1989 г.

Освен Клаус, глоби от 3 хиляди крони са наложени на бившия министър на здравеопазването Роман Примула, на заместник-председател на политическото движение АНО (Действие на недоволните граждани), което се оглавява от премиера Андрей Бабиш.

Поради нарушения на социалните ограничения преди месец и половина те се оказаха в центъра на скандал, който коства на Примула министерския му пост.

Източник: „Фокус“