Берн иска споразумение за свободна търговия с Лондон веднага след Брекзита
Берн иска споразумение за свободна търговия с Лондон веднага след Брекзита / Thinkstock/Getty Images

Швейцарският министър на икономиката иска да сключи споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство веднага щом влезе в сила Брекзитът и то напусне ЕС, пише днес швейцарският в. "Блик", цитиран от АФП.

"Целта ми е ясна. Не бива да мине и ден след излизането на Великобритания (от ЕС) без нова валидна нормативна уредба", заявява Йохан Шнайдер-Аман. "Тя трябва да е най-малкото не по-лоша" от предишното споразумение, добавя министърът в интервюто.

Всекидневникът припомня, че на неотдавнашния икономически форум в Давос британският търговски министър Лиъм Фокс изрази силен интерес към евентуално споразумение с Швейцария.

Британското правителство обаче не е упълномощено да преговаря за нови търговски спогодби, докато кралството е член на ЕС. А преговорите за Брекзит с Брюксел може да траят до 2019 г., отбелязва агенцията.

Въпреки всичко швейцарският министър предлага да се организират дискусии между Лондон и Берн "на заден план и успоредно с дискусиите за излизане" от ЕС. "Лично аз много ще се радвам, ако се наредим сред първите страни, сключили споразумение за свободна търговия с Великобритания след Брекзита", допълва Йохан Шнайдер-Аман.
Запитан за отношенията с новата администрация на президента Доналд Тръмп в САЩ, швейцарският държавник отговаря предпазливо.

"Изчакваме да видим какво ще стане с трансатлантическото споразумение за свободна търговия ТТИП между ЕС и САЩ", казва той. В случай на успех Швейцария би могла да се присъедини към спогодбата.

Тръмп обаче неведнъж е изразявал резерви спрямо споразуменията за свободна търговия, напомня АФП.

Източник: БТА