Белият дом: Израел сам ще реши дали да навлезе в Газа
Белият дом: Израел сам ще реши дали да навлезе в Газа / снимка: БГНЕС

Израел трябва сам да реши, дали да навлезе със сухопътни сили в Ивицата Газа, заяви днес говорителят на Белият дом Гордън Джондроу, цитиран от световните агенции.

Той не отговори директно на въпросите, дали САЩ смятат, че евентуална сухопътна операция на Израел е оправдана и дали се опитват да предотвратят подобно нападение, отбелязва Ройтерс. "Не бих искал да коментирам операция, която не се е състояла. Това са решения, които ще бъдат взети от Израел. Смятам, че всяка стъпка, която предприема, било по въздух или по суша е неразделна част от една и съща операция", каза Джондроу пред репортери. "Всяко действие, което Израел предприеме в тази всеобхватна операция трябва да избягва цивилни жертви, а също е необходимо да продължи потокът от хуманитарна помощ към Газа", добави говорителят.

САЩ работят за постигане на трайно и стабилно прекратяване на огъня в Iвицата Газа, заяви държавният секретар на САЩ Кондoлиза Райс. "Работим за прекратяване на огъня, което няма да върне нещата към предишното статукво, при което Хамас изстрелваше ракети от Газа", каза тя пред журналисти след като се срещна с президента Джордж Буш в Белия дом. Райс уточни, че засега няма планове да посети региона и добави, че тя и Буш са разговаряли за кризата с арабски, израелски и европейски лидери.

"Хамас държи хората от Газа за заложници откакто извърши преврат срещу силите на президента Махмуд Абас. Движението използва Газа като площадка за изстрелване на ракети по Израел и в резултат на това палестинците от Газа живеят много тежко", отбеляза Райс.

Междувременно стана ясно, че одобрението за лидера на Партията на труда в Израел и министър на отбраната Ехуд Барак се е покачило драстично след военната операция срещу Ивицата Газа. Операцията се радва на много широка подкрепа от израелците – 95 на сто я одобряват, като 80 процента от тях нямат никакви резерви, сочи анкета, публикувана в израелския вестник "Маарив".

Няколко седмици преди предсрочните избори в Израел на 10 февруари 44 от анкетираните заявяват, че имат "по-положително мнение" за Ехуд Барак. Само 2,5 процента гледат по-негативно на Барак, а 48 на сто не са променили мнението си. Според проучването Партията на труда ще получи 16 депутатски места от общо 120 в следващия парламент на Израел (срещу 19 в сегашния).

Анкетите преди започването на израелската операция предвиждаха 12 места в следващия парламент за партията на Барак. Според новата анкета основната опозиционна формация "Ликуд" на бившия премиер Бенямин Нетаняху ще получи 28 депутатски места и е с изравнени позиции с партията "Кадима" на външния министър Ципи Ливни.