Белградската полиция откри открадната през 2008 г. картина на Пол Сезан
Белградската полиция откри открадната през 2008 г. картина на Пол Сезан / БГНЕС
Белградската полиция откри открадната през 2008 г. картина на Пол Сезан
52396
Белградската полиция откри открадната през 2008 г. картина на Пол Сезан
  • Белградската полиция откри открадната през 2008 г. картина на Пол Сезан

Полицията в Белград откри най-скъпата от четирите откраднати през 2008 г. картини на световноизвестни художници-импресионисти. Четирима сръбски граждани бяха арестувани, като у тях беше открито и платното на Пол Сезан "Момче в червена жилетка", откраднато от частна колекция в Цюрих. Картината е на стойност около 100 милиона евро.

Специализираната операция на сръбската Служба за борба с организираната престъпност беше проведена в столицата Белград и в Чачак, централна Сърбия. При арестуването на четиримата е била открита и прочутата картина на импресиониста Пол Сезан "Момче в червена жилетка". Освен нея, у задържаните са намерени около 1 600 000 евро, както и огнестрелно оръжие. Според сръбската агенция „Блиц" лидерът на престъпната групировка се казва Иван Петкович. Той е бил преследван и арестуван в обществен паркинг в централен Белград.

Съпричастността на сърби при кражбата на картините преди четири години е била разкрита почти веднага след извършването й. Платната изчезнаха на 10 февруари 2008 г., когато въоръжени мъже нахлуха в частната колекция на Фондация „Бюрле" в Цюрих. Четирите картини са "Граф Лепик и неговите дъщери" на Едгар Дега от 1870 г., "Макове близо до Ветьой" на Клод Моне от 1879 г., "Цъфтящи кестенови клони" на Винсент ван Гог от 1890 г. и "Момче в червена жилетка" на Сезан от 1894 г. Няколко дни след обира бяха намерени творбите на Ван Гог и Моне, чиято обща стойност е около 60 милиона долара. Те бяха намерени на задната седалка на незаключен автомобил на няколкостотин метра от музея, като за обира няма арестувани.

Оттогава минават четири години до днешното откритие, след което единствено платното на Дега, на стойност около 10 милиона долара, все още остава в неизвестност. Според експерти крадците не са били познавачи на изобразителното изкуство, а просто са откраднали картините след като са забелязали липсата на добра система за охрана на музея. И четирите платна са били разположени близо до входа на сградата. Сред тях по случайност е била най-скъпата картина в цялата колекция - а именно платното на Сезан. Крадците са подминали втората най-скъпа - също на Сезан. Според експертите те не са осъзнавали колко трудно могат да продадат толкова известни творби. Според тях са оставали картините на Ван Гог и на Моне, защото били твърде големи за пренасяне.

Кражбата на произведения на изкуството не е необичайна практика. Голям брой картини са изчезвали през вековете. Сред най-известните крадени творба, и една от най-известните картини в света, е "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. Тя изчезва от парижкия Лувър през 1911 г. Любопитното в случая е, че когато охраната на музея били уведомени на следващия ден от притеснен посетител, те спокойно отговорили, че тя "вероятно е при фотографите". След като е установена кражбата, веднага е заподозрян и арестуван поетът Гийом Аполинер поради негово изказване години по-рано, че Лувърът "трябвало да бъде изгорен". Аполинер пък в негова защита казва, че извършителят вероятно е неговият приятел Пабло Пикасо, който също е извикан на разпит. Две години по-късно се разбрало, че крадецът е служителят Винченцо Перуджа, който скрил картината под палтото си и излязъл от музея след като затворил. Перуджа бил италиански патриот, който вярвал, че творбата на Да Винчи трябва да пребивава в родината му. За това той получил адмирации от народа си и прекарал само шест месеца в затвора. „Мона Лиза" днес е пазена зад бронирано стъкло и се счита за безценна. Тя не е застрахована, тъй като застрахователите през 1962 г. отказали оценката за 100 милиона долара, които днес се равняват на почти 800 милиона. Най-голямата жертва на кражби пък е каталунецът Пабло Пикасо, чиито 550 творби са в неизвестност.