/ iStock/Getty Images
В навечерието на предстоящите празници властите в Белгия ще обсъдят в сряда нови предложения за ограничения на обществения живот заради пандемията, съобщават местни медии.

Предлага се да бъде намалено работното време на заведенията и те да затварят в 20.00 ч., вместо в 23.00 ч., както досега. Предвижда се всички, за които е възможно, да преминат отново изцяло на работа от дома и да отпадне възможността поне веднъж седмично да се явяват в офисите.

Хиляди на протест срещу COVID мерките в Белгия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Специалистите препоръчват възстановяване на ограниченията за броя на хората, с които се общува редовно, както и отмяна на събития с повече от 200 участници. Според тях заведенията изобщо трябва да затворят, ако епидемичните данни се влошат.

Сред препоръките е спортните състезания да се играят без зрители на място и да затворят всички магазини за несъществени стоки. Препоръките предвиждат търговските обекти да възстановят изискването броят на посетителите да не надвишава определен праг. Решенията на властите се очакват в сряда.

Белгия се подготвя да ваксинира децата, не планира пълен локдаун

По последни данни всички епидемични показатели в Белгия - за броя на новозаразените с ковид, за броя на приетите в болница и на починалите на ден - бележат спад. Властите изразяват опасения от появата на новия вариант Омикрон и бързото му разпространение.

Данните сочат, че вече всеки пети новозаразен в страната е засегнат от този вариант.
БТА