/ iStock/Getty Images
Беларус експулсира полски консул, отдал почит на т. нар. "прокълнати войници", които са се борили последователно срещу нацистката и срещу съветската окупация, предаде Франс прес.

"Героизацията на военнопрестъпници за нас е напълно неприемлива", обясни беларуското министерство на външните работи в комюнике решението си да изгони от страната полския консул в югозападния град Брест Йежи Тимофеюк.

В Полша от 2011 г. на 1 март се отбелязва Денят на прокълнатите войници. Според беларуското външно министерство, по този повод на 28 февруари в Брест, на границата с Полша, е имало неформално събиране, посветено на този ден. То е било организирано от неправителствени организации и младежки сдружения, свързани с Полша.

Журналисти обвиниха Лукашенко в корупция от голям мащаб

Днес полският шарже д'афер в Минск е бил извикан в беларуското министерство на външните работи, което е протестирало остро срещу участието на консула в сбирката, пише в комюникето.

"Беларуската страна не поставя и никога не е поставяла под въпрос възможността за и важното значение на комуникацията на дипломатите (от съответните страни) със собствената им диаспора.

В нашата страна подстрекателството към расова, национална и религиозна омраза и реабилитацията на нацизма обаче са престъпление", подчертава беларуското външно министерство.

Полските "прокълнати войници" са се борили срещу окупацията на района първо от нацистка Германия по време на Втората световна война, а след нейния край - и от Съветския съюз.

Те често са прибягвали до насилие и понякога са взимали на мушка всички, които не са били поляци, и особено беларусите, отбелязва АФП. Борбата на полските "прокълнати войници" срещу съветската власт продължава до 50-те години на 20-и век.
БТА