Баварски политик критикува Меркел за политиката към бежанците
Баварски политик критикува Меркел за политиката към бежанците / БГНЕС, архив

Основен лидер от консервативния блок на Ангела Меркел поиска тя да промени курса на либералната си бежанска политика, която според него е виновна за слабото представяне на партията й на провинциалните избори в неделя, предаде ДПА.

Катастрофалният резултат в неделя на изборите в провинция Мекленбург - Предна Померания се дължи на политиката на Меркел на отворени врати за бежанците, заяви за в. "Зюддойче цайтунг" премиерът на Бавария Хорст Зеехофер.

Партията на Меркел губи на вота за регионален парламент в родната й провинция

Изказването му показва дълбоките разногласия в коалицията на канцлерката, предизвикани от пристигането на около 1 милион бежанци в Германия миналата година, отбелязва ДПА.

Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва, предупреди Доналд Туск

Зеехофер е и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварския съюзник на Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел във федералното управление.
"Положението е силно застрашаващо за ХДС-ХСС. Хората не искат тази политика на Берлин", каза Зеехофер.

Според социологическите проучвания обаче основен фактор за спада на подкрепата за ХДС-ХСС е конфронтацията между Меркел и Зеехофер за бежанците.
Зеехофер дори заплаши със съдебни действия ако Меркел не втвърди бежанската си политика.

Меркел критикува страните в ЕС, които не желаят да приемат мюсюлмански бежанци

ХДС остана на унизителното трето място в Мекленбург - Предна Померания след скока в подкрепата на новата дясна популистка партия "Алтернатива за Германия", която е втора след социалдемократите.

Подобни загуби за ХДС се очакват и в следващите провинциални избори този месец в Долна Саксония и Берлин.

Половината германци не искат Меркел да управлява четвърти мандат

"Нужна ни е горна граница" за броя на бежанците, заяви финансовият министър на Бавария и вероятен приемник на Зеехофер Маркус Зьодер. "Трябва ни ефективен контрол, трябва най-после да знаем кой се намира в страната ни", каза той.

Източник: БТА