Партията на Меркел губи на вота за регионален парламент в родната й провинция
Партията на Меркел губи на вота за регионален парламент в родната й провинция / БГНЕС

Социалдемократите водят според резултатите от вота на изборите за регионален парламент в родната провинция на германската канцлерка Ангела Меркел Мекленбург-Предна Померания. ГСДП са получили 30.5 от гласовете. Партията на Меркел - ХДС, е на трето място с 19 процента. Втора по вот е антиимиграционна партия "Алтернатива за Германия" с 21 на сто.

Ръководителката на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри каза, че успехът на партията е резултат от "катастрофалната миграционна политика" на Ангела Меркел, предаде ДПА.

Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва, предупреди Доналд Туск

Петри каза, че резултатите на партията й са "удар за Ангела Меркел", а водачът на партията провинцията Лайф-Ерик Холм заяви през симпатизанти, че 4 септември 2016-а е може би началото на края на управлението на Меркел като канцлер.

Въпреки доброто си представяне "Алтернатива за Германия" няма реален шанс да влезе в управлението на провинцията, което по традиция е коалиционно с участието на ГСДП и ХДС, предаде Асошиейтед прес.

Спад на тези избори отбелязва и партията Левите, която получава подкрепата на 12,5 на сто, тоест губи около 6 процентни пункта, както и Зелените, които са около 5-процентната бариера.

В регионалния парламент няма да успеят да влязат дясната Националдемократическа партия, която не е преодоляла 5-процентната граница, както и либералната Свободна демократическа партия, за която според прогнозни резултати са гласували само 3,5 на сто.

Меркел и Оланд ще търсят нов импулс за Европа на срещата на върха на ЕС

Един от заместниците на Меркел в парламента, депутатът Михаел Гросе-Грьомер каза в интервю за телевизия Цет Де Еф, че резултатът на ХДС не е добър и че вотът за "Алтернатива за Германия" е бил протестен.

Генералният секретар на ХДС Петер Таубер обясни "горчивата" изборна загуба на партията си в родната провинция на Меркел с широко разпространените сред избирателите "недоволство и протест", свързани с бежанската криза.

Източник: БТА