Меркел и Оланд ще търсят нов импулс за Европа на срещата на върха на ЕС
Меркел и Оланд ще търсят нов импулс за Европа на срещата на върха на ЕС / БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел призоваха срещата на върха на страните членки на ЕС на 16 септември в Братислада да даде импулс на Европа след британското решение за Брекзит, предаде Франс прес. На срещата в Братислава няма да участва Великобритания.

Борис Джонсън: Оставаме ангажирана европейска сила и след Брекзит

Френският и германският лидер отправиха призива от френския град Евиан, където двамата разговаряха и където се състоя 25-ото годишно издание на срещата на френски и германски бизнесмени.

Британското правителство иска уникално споразумение с ЕС след Брекзита

Нов импулс е необходим на Европа в момент на Брекзит и на възход на популизма и на оспорването на самата идея за Европа, каза Оланд и добави, че Франция и Германия искат да заемат мястото и полагащите им се отговорности в тази насока.

В Братислава ние ще постави акцента между другото върху изготвянето на амбициозен дневен ред за Европа, каза Меркел и допълни, че този дневен ред ще е амбициозен и в областта на икономиката.

Борисов: Искаме ЕС да спазва своите ангажименти

Два дни преди срещата на върха на Г-20 в Китай френският и германският лидер изтъкнаха ролята на Европа в благоприятстването на икономическия растеж и международната търговия.

Меркел подчерта, че европейските страни ще направят всичко възможно, за да може да се приложат мерки за растеж и за борба с протекционизма.

Нуждаем се от международна търговия и от международен обмен, които да работят добре, пледира тя в момент, в който Берлин и Париж имат разногласия относно Договора за свободна търговия между ЕС и САЩ, така нареченото Трансатлантическо партньорство.

Вчера френският премиер Манюел Валс призова за спиране на преговорите по договора, а Меркел пледира в подкрепа на споразумението. Оланд пък заяви във вторник, че няма да има споразумение преди края на годината и преди края на мандата на Барак Обама.

Източник: БТА