/ iStock/Getty Images
Бащата на младия чернокож мъж от Филаделфия, който бе застрелян от полицаи, призова вчера за спокойствие след втора нощ на демонстрации, съпроводени от сблъсъци с полицията и грабежи в магазини, предаде Ройтерс.

Напрежението завладя улиците на града, след като в понеделник полицията застреля въоръжения с нож 27-годишен Уолтър Уолъс, за когото роднини казаха, че страда от умствено разстройство. След това стотици хора демонстрираха с настояване за правосъдие и влизаха в среднощни сблъсъци с органите на реда.

Вчерашните протести започнаха мирно, но с настъпването на вечерта преминаха в насилие, както предната нощ.

Полицаите блокираха снощи достъпа до търговския квартал на Филаделфия, който през нощта срещу вторник бе плячкосван, но тълпите мародери се насочиха в други посоки, вкл. към района Порт Ричмънд, което личи от кадри от въздуха на тв канал WPVI. Полицаи в снаряжение за борба с масови безредици отблъскваха демонстрантите.

На този фон Уолтър Уолъс Старши, баща на убития млад мъж, призова хората да прекратят насилието в знак на уважение към паметта на неговия син и семейството. Той каза, че не одобрява насилието в града, разграбванията на магазини и "всичкия този хаос" и поиска разследване на причините за смъртта на сина му и за правосъдие. Градската полиция още не е оповестила броя на пострадалите и задържаните през изминалата нощ. Съобщено бе, че през предната нощ наранявания са получили 30 полицаи и са били извършени 90 арести на демонстранти.



Размириците във Филаделфия бяха предшествани от подобни прояви в други градове на САЩ и най-вече в Минеаполис след смъртта на чернокожия Джордж Флойд на 25 май, причинена от полицай. Филаделфия е най-населения град в щата Пенсилвания, където предстои оспорвана битка на президентските избори между президента републиканец Доналд Тръмп и опонента му демократ Джо Байдън.

По повод убийството на чернокожия мъж във Филаделфия снощи в нюйоркския район Бруклин се състоя многолюдна демонстрация, прераснала в насилие и довела до задържането на около 30 човека.
БТА